Mājas vīns, kā to pagatavot pašai
Rudens ir īstais laiks dažādu kārumu gatavošanai, kurus
varēsim baudīt ziemas aukstajos un tumšajos vakaros. Ierasti šādi kārumi
ir dažādi marinējumi, konservējumi, protams, arī ievārījumi, kurus šajā
rudenī bagātīgi varējām pagatavot no āboliem, ar kuriem Māte daba
nebija skopojusies. Taču, ko iesākt, ja pagrabs pilns ar dažādām
burciņām, bet ābeļu zaros (sevišķi vēlo šķirņu) vēl arvien tukšums nav
manāms? Pamēģini pagatavot mājas vīnu! Kā? Lasi tālāk un uzzini!
Kādēļ pamēģināt?
Mūsdienās, kad veikalu plaukti vai lūzt no dažādu alkoholisko
dzērienu pārpilnības, un izvēle ir, maigi sakot, milzīga, kādi būtu tie
iemesli, kādēļ ir vērts pamēģināt pagatavot vīnu pašai? Pirmais, un pats
būtiskākais, ir tas, ka gatavojot savu mājas vīnu, tu pati vari būt
noteicēja šajā procesā no A līdz Z. Tas nozīmē, ka izvēle ir tavās rokās
– vari pagatavot stiprāku, mazāk stipru, saldo, pussaldo vai sauso un
skābeno vīnu – viss atkarīgs no tā, kas tev pašai vislabāk iet pie
sirds. Savukārt otrais, taču ne mazāk būtiskais iemesls, kādēļ iemūžināt
savu roku mājas vīna gatavošanā, ir tas, ka tu skaidri zināsi, no kādām
sastāvdaļām tavs vīns ir pagatavots. Respektīvi – tu būsi pārliecināta,
ka tevis pagatavotais vīns ir dabīgs, tam nebūs pievienotas dažādas
ķīmiskas vielas, kā tas nereti notiek ar tiem vīniem, kurus varam
iegādāties lielveikalos. Un trešais iemesls, kādēļ ir vērts pamēģināt
pagatavot savu mājas vīnu – šā nodarbe var kļūt arī par zināmu hobiju!
Turklāt, ja galarezultāts būs izdevies, tad varēsi iepriecināt ne vienu
vien draugu un paziņu, jo pašu gatavota un garda vīna pudele ar skaisti
noformētu etiķeti, nenoliedzami ir arī lieliska dāvana!
No āboliem un ne tikai
Lai gan šoreiz vairāk koncentrējamies uz ideju par mājas vīna
gatavošanu no ābolu sulas, tomēr vēlamies tev darīt zināmu, ka ne jau
tikai no āboliem vari mēģināt pagatavot savu mājas vīnu! Izrādās, ka
vīnu varot gatavot visu cauru gadu, ne tikai rudens mēnešos. Pavasarī un
vasarā vīnu var gatavot no attiecīgās sezonas svaigajiem augļiem un
ogām (kā vieni no gardākajiem sanākot rabarberu un zemeņu vīni), rudenī
no āboliem, bumbieriem, brūklenēm, dzērvenēm, vīnogām, plūmēm,
mežrozītēm u.c., savukārt ziemā no saldētiem augļiem un ogām,
pasterizētām sulām, kompotiem, ievārījumiem un pat no žāvētiem augļiem!
Izvēle ir gana plaša, taču zinātāji apgalvo, ka pirmo reizi gatavojot
vīnu, vēlams izvēlēties pēc iespējas vienkāršākās sastāvdaļa, kā,
piemēram, ābolu sulu!
Soļi mājas vīna pagatavošanā
Pirmais solis – nepieciešamo piederumu
iegāde un sulas sagatavošana. Lai uzsāktu mājas vīna pagatavošanas
procesu, ir nepieciešams iegādāties vajadzīgos piederumus, kā arī
sagatavot izejmateriālu, piem., ābolu sulu. Lai sagādātu nepieciešamos
piederumus, vislabāk ieteicams doties uz kādu no vīndaru veikaliem,
kuros zinoši pārdevēji palīdzēs izvēlēties vislabāko tieši tavām vēlmēm
un iespējām. Vīndara sākuma komplekts (30 l trauks ar vāku, vērsts gaisa
spiediena regulēšanai, vinometrs skābuma un stipruma noteikšanai,
ierīce vīna pārliešanai, raugs, barības vielas u.c.) maksās aptuveni Ls
30. Pašu ābolu sulu ieteicams spiest no sulīgiem āboliem, šķirnei nav
izšķirošas nozīmes.
Otrais solis – vīna ieraudzēšana. Te pats
būtiskākais ir noteikt nepieciešamo cukura daudzumu, no kā arī būs
atkarīgs vīna stiprums grādos (jo vairāk cukura pieliksi, jo stiprāks
galarezultātā sanāks vīns). Pati ieraudzēšanas būtība vienkārša – svaigi
spiestai ābolu sulai, kas ielieta speciālajā vīna darīšanas traukā,
tiek pievienots raugs, cukurs un barības vielas. Lai būtu vienkāršāk
noteikt, cik daudz cukura vīnam pievienot, piedāvājam sekojošu ceļvedi,
kurā tiek aprēķināts cukura daudzums gramos uz 1 l vīna un tam
atbilstošie stipruma grādi. 9 grādi – 153g cukura uz litru, 10 grādi –
170 g/l, 11 grādi – 187 g/l, 12 grādi – 204 g/l, 13 grādi – 221 g/l, 14
grādi – 238 g/l, 15 grādi – 255 g/l. Protams, ir jāņem vērā, ka pašā
ābolu sulā jau ir attiecīgs cukura daudzums, tādēļ noderīgs būs
vinometrs, kas ļaus precīzi uzzināt cukura daudzumu sulā un vīna
gatavošanas procesā arī tā stiprumu.
Trešais solis
– vīna uzraudzīšana visu gatavošanās periodu. Pirmās trīs dienas, kopš
vīns ticis ieraudzēts, tas cītīgi ar garu koka karoti būs jāapmaisa
divas reizes dienā, un pakāpeniski jāpievieno visas nepieciešamās
sastāvdaļas (viss cukura daudzums, barības vielas raugam), pēc tam
trauks kārtīgi jāaizvāko un tam jāpievieno vērsts ar ūdeni, kas ļaus
gaisam, kas izveidojies rūgšanas procesā izkļūt no trauka, bet jauns
gaiss klāt netiks. Pēc noteikta laika vīns būs pirmo reizi jānolej jeb
jānokāš – jāatbrīvojas no visiem biezumiem, kas bijuši sulā. Lai
padarītu vīnu dzidrāku, nepieciešams pievienot arī īpašu vielu, kuru
noteikti iegādāties ieteiks vīndaru veikalā, tanīnu. Vēlāk, aptuveni pēc
mēneša, vīns jānovieto vēsākā vietā, piemēram, pagrabā, kur tas
netraucēti var gatavoties līdz īstajai stadijai, taču nedrīkst aizmirst
to ik pa laikam nokāst.
Ceturtais solis – gatavais vīns jāsalej
pudelēs. Tāds tas būs kļuvis pēc vairākiem mēnešiem (~4 mēnešiem).
Jāatceras, ka pirms liešanas pudelēs, gatavais vīns ir vēlreiz jāfiltrē,
lai atdalītu vēl pēdējos biezumus un rauga šūna, kas varētu maitāt
garšu. Pirmā jāsalej izmēģinājuma pudele – gaišā pudelē ielej gatavo
vīnu, aizkorķē un novieto gaišā vietā, piemēram, uz palodzes. Ja pēc
nedēļas vīns pudelē nav mainījis krāsu vai garšu, palicis duļķains u.c.,
tad droši var pildīt arī pārējās pudeles! Tad nu atliek vien ļauties
izdomas bagātībai – pagatavot skaistas etiķetes ar interesantu nosaukumu
un datumu, kad vīns gatavots. Šis būs ne vien lielisks un pašu gatavots
alkoholiskais dzēriens, ar kuru cienīt radus un draugus, bet arī var
noderēt dāvanām, lai iepriecinātu sev svarīgos cilvēkus!
Klasiskais ābolu vīns – pagatavošanas recepte
Nepieciešamās sastāvdaļas – ābolu sula 25 l,
4,25 kg cukura (10 grādus stipram vīnam, ja ir vēlēšanās pagatavot
mazāk vai vairāk stipru vīnu, jāizmanto iepriekš piedāvātā cukura
tabula!), raugs, barības vielas raugam, tanīns.
Gatavošanas process – pirmajā dienā
svaigi spiesto ābolu sulu ielejam vīna gatavošanas traukā, pievienojam
1/3 daļu cukura, no kura izveido sīrupu, lai tas ābolu sulā labāk
izšķīstu (attiecīgajam daudzumam cukura pievieno pavisam nedaudz silta
ūdens, kas cukuru izkausē), raugu, kas attiecīgi sagatavots
(iegādājoties vīna raugu uz paciņas būs instrukcija, kā to pareizi
sagatavot), pusi no raugam paredzētajām barības vielām. Trauku aizvāko,
atstājot vaļā caurumu vākā. Būtiski ir pirmās trīs dienas no rīta un
vakarā vīnu rūpīgi apmaisīt ar garu koka karoti.
Otrajā dienā – pievienojam vēl vienu trešdaļu no cukura, visu samaisām.
Piektajā dienā – pievienojam atlikušo cukura daudzumu un atlikušās barības vielas raugam, visu samaisām, aizvākojam, ievietojam vākā vērstu ar ūdeni un atstājam vīnu darīties.
Trīsdesmitajā dienā – pirmo reizi nolejam vīnam biezumus un pievienojam tanīnu. Pārvietojam vīnu no istabas temperatūras uz kādu vēsāku vietu, piemēram, pagrabu, garāžu u.c. Tālāk ik pēc 30 – 60 dienām vīnu nepieciešams pārliet, lai pakāpeniski tas dzidrinātos un atbrīvotos no biezumiem.
Otrajā dienā – pievienojam vēl vienu trešdaļu no cukura, visu samaisām.
Piektajā dienā – pievienojam atlikušo cukura daudzumu un atlikušās barības vielas raugam, visu samaisām, aizvākojam, ievietojam vākā vērstu ar ūdeni un atstājam vīnu darīties.
Trīsdesmitajā dienā – pirmo reizi nolejam vīnam biezumus un pievienojam tanīnu. Pārvietojam vīnu no istabas temperatūras uz kādu vēsāku vietu, piemēram, pagrabu, garāžu u.c. Tālāk ik pēc 30 – 60 dienām vīnu nepieciešams pārliet, lai pakāpeniski tas dzidrinātos un atbrīvotos no biezumiem.
Lai labi garšo!
Protams, lai vīns tik tiešām sanāktu nevainojams, ļoti
ieteicams, pirms tā darīšanas uzsākšanas pakonsultēties ar speciālistiem
vīndaru veikalā, kas ir ļoti pretimnākoši un detalizēti izstāstīs, kā
vīnu pagatavot, iepazīstinās ar visām niansēm, palīdzēs izvēlēties
vislabāko aprīkojumu u.c. Jāteic arī, ka vienas konkrētas īpaši laba
vīna receptes nav, jo katrā reizē, katram tā darītājam, galarezultātā
vīns var sanākt pilnīgi citādāks un ar citām niansēm, taču tieši tādēļ
šis process ir tik interesants, lai būtu vērts to izmēģināt! Novēlu –
lai izdodas un garšo lieliski!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru