piektdiena, 2014. gada 7. novembris

Grilēšanas knifi!

8 svarīgi GRILĒŠANAS KNIFI vislabākajam rezultātam

 

Kas gan tā būtu par vasaru, ja netiktu grilēta gaļa, vai ne? Mēs visas it kā zinām, kā tas jādara. Un tomēr - pastāv knifi, ko ņemt vērā, lai gaļa sanāktu izcila! Šoreiz - par tiem!
ĪSTAIS IZMĒRS. Šašlika gabaliņu īstais izmērs esot 3-4cm. Ja sagriezīsi gaļu mazākos gabaliņos, tā sadegs un rezultāts būs sīksts. Ja gabaliņi būs lielāki – tos vajadzēs ilgāk cept, kas arī beigās var draudēt ar sīkstumu un labas garšas zudumu.
LABA MARINĀDE. Marinādes uzdevums ir padarīt gaļu mīkstu un sulīgu. Mīksta gaļa kļūst no skābēm, piemēram, citrona, kefīra, jogurta, etiķa, ābolskābes, gurķu marinādes u.tml. Sulīgumu gaļai piedod, piemēram, laba un kvalitatīva eļļa. Un, protams, neviena marināde nevar iztikt bez garšvielām. Derēs dilles, pipari, sīpoli, ķiploki, majorāns u.tml. Starp citu – labai marinādei sāls nemaz neesot vajadzīgs.
MARINĒŠANAS ILGUMS. Šašlika meistari uzskata – par marinētu gaļu varam saukt tikai tādu gaļu, kas marinādē noturēta vismaz 24 stundas! Uz pāris stundām marinādē ielikt gaļa esot tikai ķēpāšanās ar labu mantu, jo jēgas no tā nekādas.
PAREIZI SASPRAUST. Vai zināji, ka nozīme ir arī tam, kā tu saspraud gaļu uz iesmiem? Meistari uzskata, ka ir. Pirmkārt, gaļa esot jāgriež perpendikulāri šķiedrai. Otrkārt – tā jāsprauž uz iesmiem paralēli šķiedrai. Treškārt, gaļas gabaliņi jāsprauž ļoti tuvu viens pie otra, teju ar spēku! Tas tamdēļ, ka cepot gaļa sarausies un, ja izveidosies lielas atstarpes, rezultāts nebūs tik sulīgs.
NEKAD KOPĀ AR DĀRZEŅIEM. Spraužot gaļu uz iesmiem pamīšus ar dārzeņiem, tiem pieļaut liela kļūda. Tas tādēļ, ka dārzeņu grilē pilnīgi citā temperatūrā, ja to dara kopā ar gaļu, tad dārzeņi sadegs, paliks sausi un negaršīgi. Dārzeņus grilē atsevišķi, uz mazākas uguns, turklāt – trīs reizes ilgāk kā gaļu!
KNIFS AR AUKSTU ŪDENI. Pirms liec saspraustos iesmus uz grila, iemērc uz brīdi tos ledusaukstā ūdenī. Aukstais ūdens aizvērs gaļas šķiedras, pēcāk uz grila veidoties kraukšķīga garoziņa, kas palīdzēs gaļai iekšpusē palikt sulīgai un mīkstai. Galvenais pēc aukstā ūdens gaļu likt uz jau iekurtām, karstām oglēm.
TIKAI VIENS GALVENAIS. Par šašlika cepšanu atbildību jāuzņemas tikai vienam cilvēkam! Ja lietas darīs divi un vairāk cepēju, tad ir gandrīz droši, ka gaļa neizdosies tika garda, cik vajadzētu!
JA ZIVIS, TAD ĪSTĀS. Un visbeidzot – ja tev garšo grilētas zivis, tad zini, ka jāizvēlas treknās – lasi, foreli, mencu. Tās izdodas sulīgākas. Zivīm laba marināde sanāk no citrona sulas, sāls un dillēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru