8 svarīgi GRILĒŠANAS KNIFI vislabākajam rezultātam
Kas gan tā būtu par vasaru, ja netiktu
grilēta gaļa, vai ne? Mēs visas it kā zinām, kā tas jādara. Un tomēr -
pastāv knifi, ko ņemt vērā, lai gaļa sanāktu izcila! Šoreiz - par tiem!
ĪSTAIS IZMĒRS. Šašlika
gabaliņu īstais izmērs esot 3-4cm. Ja sagriezīsi gaļu mazākos
gabaliņos, tā sadegs un rezultāts būs sīksts. Ja gabaliņi būs lielāki –
tos vajadzēs ilgāk cept, kas arī beigās var draudēt ar sīkstumu un labas
garšas zudumu.
LABA MARINĀDE. Marinādes
uzdevums ir padarīt gaļu mīkstu un sulīgu. Mīksta gaļa kļūst no skābēm,
piemēram, citrona, kefīra, jogurta, etiķa, ābolskābes, gurķu marinādes
u.tml. Sulīgumu gaļai piedod, piemēram, laba un kvalitatīva eļļa. Un,
protams, neviena marināde nevar iztikt bez garšvielām. Derēs dilles,
pipari, sīpoli, ķiploki, majorāns u.tml. Starp citu – labai marinādei
sāls nemaz neesot vajadzīgs.
MARINĒŠANAS ILGUMS. Šašlika
meistari uzskata – par marinētu gaļu varam saukt tikai tādu gaļu, kas
marinādē noturēta vismaz 24 stundas! Uz pāris stundām marinādē ielikt
gaļa esot tikai ķēpāšanās ar labu mantu, jo jēgas no tā nekādas.
PAREIZI SASPRAUST. Vai
zināji, ka nozīme ir arī tam, kā tu saspraud gaļu uz iesmiem? Meistari
uzskata, ka ir. Pirmkārt, gaļa esot jāgriež perpendikulāri šķiedrai.
Otrkārt – tā jāsprauž uz iesmiem paralēli šķiedrai. Treškārt, gaļas
gabaliņi jāsprauž ļoti tuvu viens pie otra, teju ar spēku! Tas tamdēļ,
ka cepot gaļa sarausies un, ja izveidosies lielas atstarpes, rezultāts
nebūs tik sulīgs.
NEKAD KOPĀ AR DĀRZEŅIEM. Spraužot
gaļu uz iesmiem pamīšus ar dārzeņiem, tiem pieļaut liela kļūda. Tas
tādēļ, ka dārzeņu grilē pilnīgi citā temperatūrā, ja to dara kopā ar
gaļu, tad dārzeņi sadegs, paliks sausi un negaršīgi. Dārzeņus grilē
atsevišķi, uz mazākas uguns, turklāt – trīs reizes ilgāk kā gaļu!
KNIFS AR AUKSTU ŪDENI. Pirms liec saspraustos iesmus uz grila, iemērc uz brīdi tos ledusaukstā ūdenī. Aukstais ūdens aizvērs
gaļas šķiedras, pēcāk uz grila veidoties kraukšķīga garoziņa, kas
palīdzēs gaļai iekšpusē palikt sulīgai un mīkstai. Galvenais pēc aukstā
ūdens gaļu likt uz jau iekurtām, karstām oglēm.
TIKAI VIENS GALVENAIS. Par
šašlika cepšanu atbildību jāuzņemas tikai vienam cilvēkam! Ja lietas
darīs divi un vairāk cepēju, tad ir gandrīz droši, ka gaļa neizdosies
tika garda, cik vajadzētu!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru